Norske Cannabiserfaringer

Ingen har sagt at cannabis er totalt ufarlig og bør brukes av alle. Det krever en viss modenhet og en viss psyke for å kunne takle cannabisrusen, på samme måte som når det gjelder alkohol. Spesielt de med psykiske lidelser bør holde seg unna cannabis. Cannabis er et rusmiddel som påvirker opplevelser, sanseinntrykk og tankegang, og dette kan kræsje ganske hardt med psyken til personer med svak eller abnormal psyke. Det er nevnt i forskningssammenheng at cannabis kan være en bidragsytende faktor til å slå ut schizofreni hos personer som er mottagelig for denne sykdommen, uten at dette kan dokumenteres.

Unge mennesker bør også holde seg unna cannabis. Propaganja vil anta de fleste under 16 år vil ha vanskeligheter med å takle de psykiske aspektene ved en utsvevende cannabisbruk, og disse vil også risikere å ha lite kontroll over brukshyppigheten. Dette kan ved misbruk av cannabis gå utover skoleinnsats, utvikling av følelsesliv og modning.

Når det gjelder cannabisbrukere i moden alder og uten psykiske svakheter, så ser Propaganja ingen problemer med deres cannabisbruk. Fysiske skader rammer nok en del cannabismisbrukere, men disse er av en slik uvesentlig art at de blir minimale i forhold til alkoholens og tobakkens fysiske skader.

Andre negative sider ved cannabisbruk er ikke cannabis skyld i, der må norsk narkotikapolitikk ta skylden.

Siden cannabis er forbudt og forhatt i Norge, blir brukere ansett som kriminelle umiddelbart etter første møte med cannabis. Brukeren blir dermed mer eller mindre skjøvet ut av samfunnet. Politiet viser liten forståelse ved konfrontasjoner, og de er ikke sene om å straffe og plage småbrukere. Det er mange fordommer mot cannabisbrukere i Norge, og dette bidrar sterkt til å skyve cannabisbrukere inn i miljøer som ofte er noe sterkere kriminelt belastet. For å takle den nye rollen som kriminell og for å gli bedre inn i nye miljøer, kan cannabisbrukere ofte få en tøffere stil og bli mer kapabel til å gjøre generelle kriminelle handlinger.

Rusmiddelet cannabis kan ikke kjøpes i butikker eller lignende i Norge, så brukere av cannabis blir styrt mot kriminelle miljøer der illegale rusmidler selges. Her stifter mange cannabisbrukere bekjentskap med hardere narkotika som dealere ofte selger i tillegg til cannabis. Det finnes ingen stoffer i cannabis som skaper et behov for sterkere stoffer som for eksempel amfetamin, LSD og heroin, men det sier seg selv at bekjentskaper med kriminelle miljøer av mer eller mindre skremmende art kan presse, overbevise eller friste enkelte til å teste hardere rusmidler. Dette er sannheten i det Norge kaller «trappetrinnsteorien», men Norge drar i kjent stil en lettvindt én og legger hele skylden på cannabis uten engang å tenke på omstendighetene rundt.

Et annet aspekt Norge har glemt i sin trappetrinnsteori er, at selv om de fleste som tar heroin også bruker cannabis eller har brukt cannabis tidligere, så er det de færreste som prøver cannabis som ender opp på heroin. Som nevnt er det nærmere en halv million nordmenn som har prøvd cannabis.

Det som det også bør tas hensyn til er at en del mennesker får en start på livet sitt som i mer eller mindre grad styrer dem mot rus. Vold, mishandling, mobbing og andre vanskeligheter i oppveksten er ofte starten på en bane der cannabis kommer i tidlig alder rett etter alkohol og sigaretter, og som ender med heroin, prostitusjon og mulig dødsfall. Er det cannabis eller omstendighetene som har skylden når et barn drikker og røyker sigaretter og jointer som 10åring, eller som 13åring for den saks skyld?

Sløvheten mange forbinder med cannabisbruk med finnes.
Denne kommer av hyppig cannabisbruk med lite intellektuelt innhold. Brukere som bruker cannabis til fordumming ved utelukkende TV-titting og soving vil sløves sakte men sikkert. Det finnes også cannabisbrukere som passer på å tilfredsstille sine intellektuelle behov, og disse viser ingen symptomer på nedsløving. Drevne cannabisbrukere kan fungere under cannabisrus i jobbsammenheng, uten at noen mistenker rusbruk.

De store fordelene ved cannabisbruk er mange, men det fins ingen garanti for at akkurat du opplever mange av dem. De aller fleste cannabisbrukere opplever gledes- og latter-delen av rusen. Det dreier seg om gledesfølelse, ukontrollert smiling, latteranfall og optimisme. De aller fleste får også oppleve den avslappende effekten cannabis gir. Denne avslappende effekten gjør også at de fleste vil vegre seg for å bruke vold under rusen. Selvfølgelig kan ikke cannabisrusen garantere fravær av voldlige handlinger hos samtlige mennesker, men hos cannabisrusede mennesker vil volds-sannsynligheten minske betraktelig [1].

Dette harmonimomentet er det mange brukere som også tar med seg til livet utenfor cannabisrusen, og derav kjenner vi igjen noe av hippienes, miljøaktivistenes og reggaens inspirasjon og motivasjon.

Av de mest kjente positive opplevelsene kan det nevnes nye kreative muligheter og rolig utadventhet, samt forsterkede sanseinntrykk i henhold til mer intense filmopplevelser, musikk-opplevelser, kunstopplevelser, naturopplevelser, romantiske og/eller seksuelle opplevelser, fotballopplevelser, stemningsopplevelser og lignende.
Mange finner også stor glede, nytte og lærdom i økte filosofiske muligheter både på et personlig plan og på et samfunnsmessig eller globalt plan. Mange opplever en ærligere ærlighet ovenfor seg selv, og mange har lettere for å skjønne humane aspekter ved spørsmålstegnet vi kaller forskjellen mellom rett og galt. Andre kulturer kan få en forsterket interesseverdi, og cannabis kan være sterkt bidragsytende til en persons anti-rasistiske holdninger.

Cannabisrøykere føler ofte en urettferdighet utøvd fra samfunnets side. De føler ikke de gjør noe galt, da aktiviteten deres ikke går utover noen andre i samfunnet. Cannabis har aldri noen forsterkende effekt på stjeling, mishandling, vold, ramponering og lignende, og det fører heller aldri til noe så simpelt som uhygge, som vårt landskjære rusmiddel alkohol lett kan fremprovosere. Hvorfor skal cannabisrøykerene sees olmt på av alle andre? De har jo ikke gjort noe mer galt enn andre mer eller mindre avvikende befolkningsgrupper, og litt satt på spissen kan vi si at cannabisrøykerene ikke gjør en flue fortred.

Les mer om legalisering av cannabis.

----------------
[1] Han var helt stenad i Aftonbladet og Hasj mot hooligans i Dagbladet

3 kommentarer:

 1. Utrolig bra artikkel! Folk er uvitende og bare slenger seg på hva andre sier og viderefører usanne rykter. Når mine foreldre prøver å overbevise og skremme meg om at cannabis er farlig på alle mulige måter, må jeg nesten bare le, når jeg sitter på all den positive fakta om cannabis. Ja, jeg skjønnerat cannabis ikke er direkte sunt, og det er vel heller ikke alkohol, men når jeg kommer hjem litt småfull en lørdagskveld så reager foreldrene mine ikke nevneverdig, de har selv drukket og vet at det bare er sånn i ungdomstiden. Hadde de også røyket cananbis selv, tror jeg ikke de hadde brydd seg når jeg kom hjem "shcækk" fra kompiser. Men så uvitende de er, så bare sier de at alle de som røykte hasj på deres videregående skole er nå døde, men det er vel ikke pga cannabis??!! Jeg har selv kommet hjem ved høy ved flere anledninger, og foreldrene mine har ikke merket en døyt, netopp fordi jeg klarer å kontrollere meg når jeg har røyket, i motsetning til når jeg har drukket, dog rusen av cannabis er ti ganger mer behageligere. Synes cannabisloven er helt latterlig, og støtter dere fullt ut! Hilsen 16 år gammel gutt

  SvarSlett
  Svar
  1. Marihuana er den potensielt sett beste medisinen i verden for en rekke fysiske og psykiske lidelser. Men siden du er i ung alder (spesielt de under 16år) så må du være forsiktig med å innta høy konsentrasjon av THC, ettersom dette påvirker hvordan den fremste delen av hjernen utvikler seg (hippocampus). Gjennom legalisering kan man forebygge misbruk og fremme riktig bruk av denne planten i medisinsk og spirituell sammenheng.

   Jeg sier ikke du ikke skal røyke, men prøv å skille mellom bruk og misbruk. Lykke til!

   Legalize medicine!

   Slett
 2. Til Anonym på 16 år: Det var en bra tilbakemelding. Det var en spesiell morsom men igjenkjennbar kommentar fra foreldrene dine om de døde liksom av den grunn at de begynte med cannabis. Det hadde vært gøy å oppsummere mange av de vanligste men også drøye mytene og skremselskommentarene foreldre og folk flest kommer med, slik at folk nå i dag som voksen kan se og kjenne seg igjen hvor dumt det høres ut.

  SvarSlett